Három nő megy a sivatagban: egy barna, egy vörös, és egy szőke. A barnánál van kaja, ha megéheznek legyen mit enni, a vörösnél van innivaló, ha szomjasak lesznek, legyen mit inni.
- És a szőkénél mi van?
- Egy trabantajtó. És miért? Hogy ha melegük van, le tudják húzni az ablakot!

  A szőke nők buták. Nem értenek semmihez, nem értenek semmit és nem is jók semmire. Mi történik, ha befestik a hajukat barnára? Nos, akkor már okosak, szépek és mindent tudóak lesznek.

  Nézzük a jó oldalát. Pornófilmben tuti, hogy jó szerepet kapnak, modellként is elkelhetnek és a hajfestékek szőke színeit mással nem is lehet reklámozni.

  Nos, akkor lássuk csak, hogy milyen szőke hajú hölgyeket ismerünk a nagyvilágban, akik letettek valamit az asztalra?

- Hillary Clinton: jogász, politikus, az USA egyik first ladyje, New York állam szenátora, az USA külügyminisztere, az első női elnökjelölt Amerika történetében.

- Glenn Close: amerikai színpadi- és filmszínésznő, Emmy- és Golden Globe díjas művész, hét alkalommal jelölték Oscar-díjra, kettő alkalommal pedig BAFTA-díjra.

- Eva Peron: Juan Peron argentin elnök második felesége, az argentin nép Evitája és férje munkásságának legnagyobb támogatója, harcot vívott a nők választójogáért, argentin alelnök, számos kitüntetés birtokosa hazájából és a külföldről egyaránt.

- Eszenyi Enikő: Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, színházi rendező, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a Színház-és Filmművészeti Főiskolában szerzett diplomával a kezében a Vígszínház társulatának tagja, majd az intézmény igazgatója 2009-2020-ig. 2016-ban a Forbes üzleti magazin a kultúra területén a legbefolyásosabb magyar nőnek választotta meg.

- Marilyn Monroe: igen, a legtöbb embernek a „buta szőke” stilizált alakja jut róla eszébe, de ki gondolná, hogy 168-as IQ-val rendelkezett? Persze ez az adat nem bizonyított, mégis megvolt az maga esze, melyet az olyan üzleti döntései is bizonyítottak, mint a produkciós cége, mely élén hozott döntései a nagy filmstúdiókra rákényszerítette, hogy Monroe nagyobb szabadságot kapjon. A fenti jelzőt a filmszerepei révén érdemelte ki, melyekkel világhírű színésznő és énekesnővé vált, s melyek összehozták számára a közel kétszázmillió dolláros bevételt az aktív 10 éves pályafutása során.

  Folytathatnánk még a sort, akár a saját házunk közvetlen táján is, nem érdemes, mert nincs elég hely a papíron. A tudásbeli-, az érzelmi-, a logikai- vagy akár a verbális intelligencia nem hajszínfüggő. A barna, fekete, vörös hajú hölgyek között is hasonlóan értelmes emberek léteznek társadalmunkban, mégis a szőke nőkről alkotott előítélet a legszámottevőbb, ha a mai világban érvényesülnünk szükséges. Semmi gond, így erősebbé válunk! Nyilván előnyei is vannak ennek a svéd-hajszínnek, de erről majd egy másik írásban szónokolok.

Oh, igen. Én is szőke hajú nő volnék, egészséges önkritikával...

- Rézy -