Szenvedély

„- Odafenn a hegyen beléd szerettem. Próbáltam eljátszani, hogy nem, pedig de. ...muszáj volt elhitetni magammal, hogy nem is volt igazi érzés... hogy nem működhet a való világban. Egy pillanatnyi érzés lehetett, ami hamar elillan.

- Rosszul látod, Alex. A szerelem tartott minket életben.”

- Charles Martin: Hegyek között -

  Egyedül voltunk. Csak te, én és a nagy semmi. A hátborzongató hideg, üresség, kilátástalanság. Nem számíthattam másra, csak rád, és önmagamra. Rád, akit nem is ismertem.

  Mikor magamhoz tértem, csak csomagok szétszóródott darabjait, és a repülőgép összezúzódott alkatrészeit láttam mindenhol. Nem értettem, mi történt, nem emlékeztem semmire, nem fogtam fel, hogy balesetet szenvedtem. Homályosan láttam a jelent, s mikor kicsit kitisztult a kép, borúsnak a jövőt. Ott voltam egyedül a semmiben és azt sem tudtam, ez a semmi hol is van pontosan. Hófehér hegyek hatalmas vonulatai körülöttem, melyek határtalansága megrémített. A húsba maró hideg felélénkítette agyamat, segítve ezzel visszatérni a rideg valóságba. Kezdtem felfogni, mi is történt valójában: a gép, amin egy fotózás miatt foglaltam helyet, lezuhant.

  Derengett, hogy nem egyedül utaztam, egy férfi volt a társam a repülőn. Megnyerő mosolyú, kedves fiatalember. Ennyire emlékeztem belőled hirtelen. A szemed. Mint egy bolygó felszíne. Egy bolygóé, ami ismeretlen számomra, mégis ég benne a melegség, melyre mindig is vágytam. Ez a szempár minden pillanatban édesen mosolygott, miközben beszédedben érezhető volt a határ, két ismeretlen ember között húzódó, vékony határvonal. Mégis közelséget éreztem melletted, megmagyarázhatatlan szikrát, amelyre már régóta vágyott kiéhezett lelkem.

Szenvedély

  Emlékeimből hamar felébresztett a valóság, s a fagyos kietlenség átütő erejével csapott arcul. Keresni kezdtelek. Kutatni az egyetlen reménysugarat, mely egy kis biztonságot adhat, és távol tarthatja az egyedüllét érzését. Észrevettem, hogy ott fekszel mellettem. Nyílt a szemed, és azt az értetlenséget láttam benne, amely pár perccel ezelőtt az enyémben tükröződött. Riasztó s egyben megnyugtató volt, hogy nem maradtam egyedül, hogy ott van mellettem valaki, társként a kilátástalan lehetetlenségben. Akit igazából nem is ismerek.

  Kábulatomból felébredve elkezdtem sírni, te pedig hihetetlen nyugalommal vigasztaltál. Talán a történtek okozta sokk volt az, amely így hatott rád. Nem sérültünk meg. Valótlanul hatott a tény, hogy ép volt minden porcikánk.  Összeszedtük gondolatainkat, s mindent, ami megmenthet ebből az abszurd helyzetből, majd átgondoltuk, hogyan lenne esélyünk megtalálni a kiutat.

  - Az ösztöneim azt súgják, hogy ezt nem éljük túl. De van választásunk… és még élünk. – hangod megnyugtatott olyannyira, hogy felszívtam magam és abban a pillanatban én is biztos voltam benne: lesz holnap.

  Napokig bolyongtunk, bízva abban, hogy megtaláljuk az ösvényt, amely elgyengült megérzésünk szerint az életbe vezet vissza. Megmaradt élelmünk két karton leves konzerv és pár palack víz volt, melyet a gép darabos roncsai közül menekítettünk ki. De nem csak az élelem tartott minket életben.

Szenvedély

  Egy elhagyott, de takaros kis kunyhóra leltünk utunk közben. Menedékre, mely segített felmelegíteni testünket és lelkünket. A búvóhely volt, amely lehetőséget adott, hogy a kilátástalanságot legyőző erőt egymásba sugározva, megleljük a békét, a nyugalmat… és a szerelmet. Ha csak pár órára is, a világtól és a valóságtól távol, de ez a kötelék segített túlélni mindkettőnknek.

Szenvedély

Ott, a kis ház padlóján egymás karjaiban átéltük az éltető gyönyört, mely társat jelentett a gyötrő valóságban. Éreztük tőle a vér zubogását, a szívünkből egyenesen a lelkünkbe vezetvén. Akkor és ott nem érdekelt, hogy lesz-e holnap. Hogy vár-e valaki otthon, mert biztos voltam benne, hogy többet már nem találkozom senkivel rajtad kívül. Csak te voltál ott és én. A te kezed finom érintését éreztem csupán, ahogy testem domborulatain végigsiklik, túltelítve a szenvedéllyel, mely menedéket keresve átjárja testem minden zugát. Remegve tudattam veled, hogy a valótlan valóság utolsó mentsvára vagy számomra, s az élményt viszonoztam lelkem minden szeretetcseppjével. Ez éreztette velünk, hogy még élünk. Átadtuk magunkat a végtelen csodának, a kietlen magányt elnyomó csodálatos érzésnek. S ez az eddigi legfelemelőbb tapasztalás volt számunkra, melyet volt szerencsénk magunkénak tudni.

  Nem tudtam, hogy hazajutok-e valaha. Már nem is érdekelt igazán. Csak az, hogy karjaidban tarts, most már örökké, s ha itt ér a halál, hát legyen ez az utolsó mozdulat s szívdobbanás, amely megadatott nekem, nekünk.

- Rézy -